A venit nebunia literara

"Mai mult de 400 scriitori publica o carte zilele acestea. Printre ei, zece despre care vom vorbi"

Sunt primele cuvinte unui articol publicat in "Le Figaro", inaintea unei selectiei de zece scriitori importanti: Amélie Nothomb, Patrick Poivre D'Arvor (PPDA), Marie NDiaye, Eliette Abécassis, necesarul Frédéric Beigbeder, Pascal Quignard (Goncourt 2002), Jean-Marie Parisis, Philippe Delerm, Patrick Besson, si cel mai frumos (dar foarte gol) Nicolas Fargues (si fost manechin).

De ce printre 400 scriitori (francezi), doar cei mai puternici si faimosi sunt selectati? PPDA chiar are nevoie de publicitate in ziarul Le Figaro? Si Amélie Nothomb? Si Frédéric Beigbeder? Presa literara functioneaza putin ca si cum sistemul capitalist : oamenii bogati sunt din ce in ce mai bogati, iar saracii stau pe strada. Unde este curiozitatea intelectuala a ziaristilor? In loc sa caute piatra rara, in loc sa descopere niste noi talenti, fiecare vara si sfarsit de vara, cititorul are drept la aceeasi tocana, banala si repetitiva: literatura versus people.

Problema este ca aceasta lene nu se confineaza la perioada asta. Amicitia intre vedete, mai dureaza anul intreg la Saint Germain...

Cititi : Le Figaro - La Rentrée littéraire

Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

Beaucoup de choses de... Letiția Ilea

J'ai rencontré des inoubliables...

A EuropaNova Bruxelles